Παρόντες 160 Δήμοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο…

Μια αίθουσα κατάμεστη από 300 αιρετούς και υπηρεσιακούς αντιπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν αυθεντικά τις διαμαρτυρίες, την απόγνωση και τις θέσεις τους, για έναν νόμο που έγινε χωρίς αυτούς…για αυτούς.

Σε ατμόσφαιρα έντονη, αλλά γόνιμη και δημιουργική συνάμα, περισσότεροι από 100 αυτοδιοικητικοί πήραν το λόγο για να μεταφέρουν  τις εμπειρίες τους, να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να προτείνουν λύσεις «θεραπείας» στις αστοχίες του νόμου 4830/21, που αφορά τις αρμοδιότητες και ευθύνες των δήμων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Απέναντί τους ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, που δήλωσε ότι «το μήνυμα ελήφθη» και αποδέχτηκε την ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων στον νόμο 4830/21!

Αυτά ήταν συνοπτικά τα κύρια χαρακτηριστικά της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης  που οργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, για όλα τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Σε ένα κλίμα σύμπνοιας και ανεξάρτητα πολιτικής προέλευσης, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι των ΟΤΑ από ολόκληρη τη χώρα,  υπήρξαν απόλυτα ταυτισμένοι στις εκτιμήσεις τους για τις «παθογένειες» του νόμου 4830/21, διεκδικώντας αλλαγές, διορθώσεις και «ανακατασκευή» άρθρων και διατάξεων του…

Όπως όλοι, σχεδόν, οι ομιλητές επισήμαναν ότι ο νόμος θεσπίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι σημερινές δυσλειτουργίες τους εκεί ακριβώς έχουν την αφετηρία τους, καθώς στους Δήμους επιβλήθηκαν ευθύνες και υποχρεώσεις που ουδέποτε συζητήθηκαν μαζί τους και ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι υποχρεώσεις των Δήμων  ως προς την φροντίδα των αδέσποτων, χωρίς να υπάρχει στον νόμο η παραμικρή δέσμευση και υποχρέωση του κράτους για την ενίσχυση τους με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, παρότι  το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει ρητά ότι κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κεντρικά όργανα του Κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να συνεπάγεται και την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ΠΕΣΥΔΑΠ για το σύνολο των δήμων της χώρας, έδειξαν ότι από τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για την φροντίδας των αδέσποτων, μόνο ένα…φτωχό 16,8% καλύφθηκε από το κράτος, χωρίς, μάλιστα, στις δαπάνες αυτές να υπολογίζεται η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε τέτοια καθήκοντα.

Χωρίς πόρους, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς πρόβλεψη για να υπάρξουν υποδομές και χωρίς κανένα περιθώριο για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στερήθηκε εξ’ αρχής τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει και εγκλωβίστηκε σε μία υποχρεωτική ανάληψη υποχρεώσεων, που το κεντρικό κράτος ήθελε να μετατοπίσει από πάνω του.

Ιδιαίτερα φορτισμένες από απόγνωση και αγανάκτηση, ήταν όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν για τις αλλεπάλληλες ποινικές διώξεις και καταδίκες που σηματοδότησε ο 4830/21,  εις βάρος τόσο των  αιρετών, όσο και των υπαλλήλων των δήμων. Οι προβλέψεις του νόμου για τις αστικές και ποινικές ευθύνες των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων, που αφορούν ατυχήματα ή βλάβες που προκαλούνται από αδέσποτα ζώα, παραβιάζουν κάθε έννοια  λογικής και δικαίου.

«Πώς είναι δυνατόν ένας Δήμος να είναι υπεύθυνος για πάντα και στο σύνολο της ζωής ενός αδέσποτου ζώου, για τη συμπεριφορά του στους δρόμους μιας πόλης; Πως είναι δυνατόν να διώκονται για περιστατικά που δεν είναι δυνατόν ούτε να προβλέψουν, ούτε να ελέγξουν, ούτε και να αποτρέψουν;», ήταν το αγωνιώδες ερώτημα όλων.

Το…Πανελλήνιο αίτημα που εκφράστηκε ήταν, οι αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων να απαλλαγούν από τις ασφυκτικές νομικές και αστικές ευθύνες, εφόσον αποδεδειγμένα το αδέσποτο ζώο έχει σημανθεί, στειρωθεί και εμβολιαστεί  από τον δήμο,  αλλά και δεν έχει υπάρξει καμία προηγούμενη καταγγελία εις βάρος του ζώου.

«Αν αυτό δεν γίνει, ουδείς αντιδήμαρχος, ή υπάλληλος θα αποδεχτεί ως τομέα των αρμοδιοτήτων του τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Όλοι παραιτούνται ή θα παραιτηθούν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από  δημάρχους που αντιμετωπίζουν, ήδη, πρόβλημα να επανδρώσουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΟΤΑ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς παρεκκλίσεις ή διαφοροποιήσεις, κινήθηκαν εξ’ αρχής τόσο οι τοποθετήσεις του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του μηνύματος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, αλλά και του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Τσιαντή.

Από την άλλη, ο… «οικοδεσπότης» πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, φρόντισε να μη φύγει κανείς από την Πανελλήνια Συνάντηση χωρίς να τοποθετηθεί, ή χωρίς να έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στο «σώμα» τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του. Ανταποδίδοντας, οι 300 συμμετέχοντες τον εξουσιοδότησαν να οργανώσει την επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις αλλαγών, οι οποίες θα υποβληθούν στο αρμόδιο υπουργείο και τα πολιτικά κόμματα.

Άλλωστε, ήταν αυτός που είχε  επιλέξει με προσοχή το τάιμινγκ αυτής της Πανελλήνιας Συνάντησης, καθώς ο ίδιος ο νόμος 4830/21 προβλέπει ότι με τη συμπλήρωση πενταετίας από την ψήφιση του, «λαμβάνει χώρα συνολική αξιολόγηση του για βελτίωση επιμέρους διατάξεων ή τη συνολική αναθεώρηση του πλαισίου, ύστερα από εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»!

Και με τον παριστάμενο υφυπουργό Εσωτερικών Β. Σπανάκη να αποδέχεται και ο ίδιος την ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων, όλα δείχνουν πως η εκδήλωση που οργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ…εκκίνησε, ήδη, τη διαδικασία.

 Την 1η πανελλήνια συνάντηση εργασίας για αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, οργανώνει για τις 21 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά).
 
Στόχος είναι να εκφρασθούν και να καταγραφούν αυθεντικά τα προβλήματα, οι ανάγκες και οι δυσλειτουργίες στην πράξη του νόμου 4830/2021, να ανταλλαγούν εμπειρίες και καλές πρακτικές, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στον νόμο που αφορά στις ευθύνες των δήμων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.
 
Οι προτάσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Συνάντησης, θα υποβληθούν μέσω της ΚΕΔΕ στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
 
Όλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα συρρεύσουν μαζικά για να τοποθετηθούν σε αυτήν Πανελλήνια Συνάντηση, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε στη Βουλή ο σχετικός νόμος που θα δοθεί και στους δήμους το δικαίωμα να μιλήσουν.
 
Είναι γνωστό ότι για μια μακρά περίοδο οι δημοι σε όλη την Ελλάδα βάλλονται, αντιμετωπίζουν αρνητική δημοσιότητα ή σύρονται στα δικαστήρια, εξαιτίας των προβλημάτων εφαρμογής ενός νόμου που τους παραχώρησε υποχρεώσεις και καθήκοντα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εφοδιαστεί με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρουςή να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές.
 
Ο μεγαλος αριθμός των στελεχών που έχουν έως τώρα δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση της 21ης Μαρτίου, δείχνει την ανάγκη των δήμων να εκφραστούν για ένα ζήτημα, για το οποίο ελάχιστα ακούστηκαν τόσο όταν προετοιμαζόταν ο νόμος, όσο και στα 4 χρόνια πρακτικής εφαρμογής του…
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025 14:10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 28/02/2025 οι εργαζόμενοι του ΠΕΣΥΔΑΠ – ΔΙΚΕΠΑΖ συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία για τα Τέμπη και ως εκ τούτου οι εγκαταστάσεις μας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Αποστολή βοήθειας προς τα αδέσποτα ζώα της Σαντορίνης και τις ομάδες των φιλόζωων πολιτών που παραμένουν στο νησί για να τα φροντίζουν, οργάνωσε και πραγματοποίησε  ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ).

Η μεταφορά της βοήθειας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της ναυτιλιακής εταιρίας Blue Star Ferries και τη συνδρομή της εταιρίας προσωπικής φροντίδας «ΜΕΓΑ», που προσέφερε προϊόντα της εξειδικευμένα στη φροντίδα  των  ζώων συντροφιάς.

Η αποστολή κρίθηκε αναγκαία,  καθώς η σεισμική διέγερση και οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη έχουν αυξήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα.

Έτσι, ύστερα από επικοινωνία του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη με την υπεύθυνη του καταφυγίου αδέσποτων ζώων «Stray Paws Santorini» Μυρτώ Μπουγιούκα, και ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, ξεκίνησε η συγκέντρωση ενός (1) τόνου ζωοτροφών και ποσότητας φαρμάκων. Επίσης, η εταιρία «ΜΕΓΑ» χορήγησε προϊόντα εξειδικευμένης φροντίδας για τα ζώα του καταφυγίου.

Χθες το πρωί όχημα του ΔΙΚΕΠΑΖ με δύο συνοδούς - εργαζόμενους του, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά και μετέφεραν τα εφόδια στη Σαντορίνη με την υποστήριξη της ακτοπλοϊκής εταιρείας Blue Star Ferries, που  προσέφερε  δωρεάν τη μετακίνηση του οχήματος και των συνοδών, με το πλοίο της Blue Star 1.

Ήδη τα πρώτα 500 κιλά ζωοτροφών, φαρμάκων και προϊόντων φροντίδας της εταιρίας "ΜΕΓΑ" βρίσκονται στα χέρια των εθελοντών του καταφυγίου της «Stray Paws Santorini».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και η υπεύθυνη του καταφυγίου συμφώνησαν να είναι σε επαφή, ώστε το ΔΙΚΕΠΑΖ να βοηθήσει όπου αλλού υπάρξει ανάγκη.

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε φροντίδα και νοσηλεία σε αδέσποτα ζώα της Σαντορίνης, όσο διαρκεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο, ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι 23 δήμοι της Αττικής που είναι μέλη του, δείχνουμε στην πράξη την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα αδέσποτα»  σημείωσε ο  Γρ. Γουρδομιχάλης.

Στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκονται από σήμερα το πρωί και τα 7 ζώα που περιπλανιούνταν τις προηγούμενες ημέρες τον Κουβαρά της Αττικής, προκαλώντας λόγω του φαινοτύπου τους εικασίες και ανησυχίες περί «λύκων», μέχρις ότου αποδειχτεί ότι πρόκειται για Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα, φυλή σπάνια τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τις πρώτες εξετάσεις των κτηνιάτρων του ΔΙΚΕΠΑΖ προκύπτει ότι οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 2 έως 8 χρονών και πολύ πιθανό είναι τα δύο μεγαλύτερα σκυλιά να είναι και οι γεννήτορες όλων των νεότερων σε ηλικία ζώων

Εκ πρώτης όψεως η κατάσταση της υγείας των ζώων είναι καλή, αλλά ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά την ολοκλήρωση και των εργαστηριακών εξετάσεων. 

Πάντως η εικόνα και η θρεπτική τους κατάσταση δείχνουν ότι δεν ήταν πολύ καιρό αδέσποτα στον δρόμο, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το πως και από ποιον εγκαταλείφθηκαν ή έστω πως «δραπέτευσαν» από την εγκατάσταση στην οποία ζούσαν.

Λόγω του αριθμού τους και της εξαιρετικής ομοιότητας μεταξύ τους,  είναι φανερό ότι έχει προηγηθεί προσπάθεια εκτροφής μίας σπάνιας φυλής, χωρίς, όμως, κανένας από τους 7 σκύλους να έχει σημανθεί ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο νόμος! 

Επίσης,  κανένας δεν έχει εμφανιστεί να δηλώσει απώλεια ή να διεκδικήσει την ιδιοκτησία των σκύλων, που έχουν πλέον, περιέλθει στην διαχείριση του δήμου Σαρωνικού και του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Τις επόμενες ημέρες οι κτηνίατροι μας θα τσιπάρουν και θα στειρώσουν τους σκύλους, ενώ θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και όλες οι άλλες ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που προβλέπει το πρωτόκολλο, για όσα ζώα εισάγονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Όπως είναι αυτονόητο, μετά τη σήμανση και τη στείρωση τους οι σκύλοι θα είναι διαθέσιμοι προς υιοθεσία, με αυστηρά κριτήρια λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φυλής.

Τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα δημιουργήθηκαν με τη διασταύρωση μεταξύ αιχμαλωτισμένων λύκων και γερμανικών ποιμενικών και αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστή φυλή, μόλις το 1990. Η φαινοτυπική ομοιότητα τους με τον άγριο λύκο που ξάφνιασε τους κατοίκους του Κουβαρά, οφείλεται στο ότι η παρουσία του DNA του λύκου ανιχνεύεται ακόμα στις εξετάσεις ζώων της φυλής.  

-«Είναι μία σχετικά σπάνια φυλή με περιορισμένες γεννήσεις κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τις απορίες μας και τα ερωτηματικά για το πως βρέθηκαν 7 από αυτά μαζί σε περιοχή της Αττικής», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2025 09:30

Πρόσκληση για την πρόσληψη προσωπικού

Αρ. πρωτ.: 38
Ημερομηνία: 03/01/2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 206 του Ν.3584/2007, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 116 του Ν. 4547/2018 και τροποποιήθηκε εκ νέου με το άρθρο 43 του Ν. 5043/23.
Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά ύστερα από την υπ’ αριθ. 115/2024 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 206 του Ν.3584/2007, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 116 του Ν. 4547/2018 και τροποποιήθηκε εκ νέου με το άρθρο 43 του Ν. 5043/23, συνολικού αριθμού έως τέσσερα (04) άτομα, προς κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του και ως εξής:

Ειδικότητα

Διάρκεια σύμβασης

Αριθμός ατόμων

ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων για την υποστήριξη του προγράμματος πρόληψης της παράνομης υλοτομίας

Έως (2) μήνες

Τέσσερα (04)

 
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 68 ετών
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:
    1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας

    2. Υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του ν. 3584/07

    3. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν προσληφθεί με σύμβαση συναφθείσα σύμφωνα με το άρθρο 206 του Ν. 3584/2007, εντός του ίδιου δωδεκαμήνου, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εκτάκτων και εποχικών αναγκών, διάρκειας 2, 3, 4 ή 5 μηνών.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (Λεωφόρος Σχιστού Περάματος (περιοχή ΒΙ.ΠΑ.) Ταχυδρ. Δ/νση: Τ.Θ. 91299, 18702 Κερατσίνι, τηλ: 2104015451) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 03/01/2025 έως και 17/01/2025.