Πειραιάς

Πειραιάς

Πειραιάς

Ο Πειραιάς είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Έχει έκταση 10, 9 τ. χμ. και αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της χώρας με 163. 688 κατοίκους .Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά περιλαμβάνει τον ομώνυμο δήμο και έξι ακόμη προάστια και καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Σήμερα, ο Πειραιάς είναι το σημαντικότερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της χώρας ενώ διαθέτει τον μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμένα της Ευρώπης αφού συνδέει ακτοπλοϊκά την πρωτεύουσα με τα νησιά του Αιγαίου. Η περιοχή τέλος, διαθέτει πλήθος αξιοθεάτων και μουσείων : η Σπηλιά της Αρετούσας στο λόφο της Καστέλλας, η Νησίδα Κουμουνδούρου, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων κ. α.

Γενικές πληροφορίες – ιστορικά στοιχεία

Η πλατεία Αλεξάνδρας ήταν ένα ακρωτήρι σε μια έρημη περιοχή αρκετά μακριά από το κέντρο του Πειραιά .

Το 1873 εντάσσεται στο σχέδιο πόλης και το 1875 αρχίζει η ανοικοδόμηση της περιοχής. Το 1876 έως το 1890 εκτελούνται τμηματικά εργασίες κατασκευής του τείχους αντιστήριξης της παραλιακής λεωφόρου από το Πασαλιμάνι μέχρι το Νέο Φάληρο. Αυτό το τείχος αντιστήριξης είναι κατασκευή που περιβάλλει την πλατεία Αλεξάνδρας, την ακτή Κουντουριώτη και τη Λεωφόρο Βασιλέως Παύλου. Ουσιαστικά, τότε διαμορφώνεται η πλατεία Αλεξάνδρας στις σημερινές της διαστάσεις και η ισοπέδωσή της ξεκινά το 1892. Η πλατεία ακρωτηρίου Μουνιχίας (πρώτη ονομασία της πλατείας) μετονομάζεται σε πλατεία Αλεξάνδρας προς τιμήν της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, κόρης του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Σήμερα εντός της πλατείας Αλεξάνδρας υπάρχουν όργανα γυμναστικής για ενήλικες με θέα τη θάλασσα.

Xλωρίδα

Φοίνικες, ελιές, θάμνοι, πεύκα, προυνός, κυπαρίσσια.

Πρόσβαση

Οδός : Ακτή Μουτσοπούλου και Ακτή Κουντουριώτου

Στάση : Πλατεία Αλεξάνδρας

Τρόλεϊ : 20

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Η πλατεία σήμερα είναι γνωστή σε όλους τους Πειραιώτες ως πλατεία Πηγάδας και οι προγενέστερες ονομασίες της είναι λιγότερο γνωστές (Κατίνα Παξινού, Βασ. Όθωνος, Δεξαμενής ή Πηγάδας, Καλαβρύτων). Ονομάστηκε Πηγάδας επειδή εκεί είχαν κατασκευαστεί εγκαταστάσεις άντλησης πόσιμου νερού γι’ αυτό και αρχικά λεγόταν και πλατεία Δεξαμενής. Σήμερα στον άλλοτε χώρο της δεξαμενής έχει διαμορφωθεί δενδρόφυτη πλατεία με κεντρική οδική διασταύρωση προς Μαρίνα Ζέας, Άγιο Βασίλειο, Χατζηκυριάκειο, και βεβαίως προς το κέντρο του Πειραιά και τον λιμένα του. Η πλατεία διαθέτει παιδική χαρά.

Xλωρίδα

Κουτσουπιές, μουριές, πεύκα, κυπαρίσσια, προυνός, βραχυχίτωνες, πλατάνι, ψευδοπιπεριά, θάμνοι, ακακία Κωσταντινουπόλεως, λεύκες.

Πρόσβαση

Οδός : Θεοχάρη Και Σαχτούρη

Στάση : Πηγάδα

Λεωφορεία : 906, 909

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Η πρώτη ονομασία της πλατείας, όπως αναφέρεται από τον Διονύση Χαριτόπουλο στο βιβλίο του “Εκ Πειραιώς”, ήταν Πλατεία Νικηφοράκη από έναν προεπαναστατικό ήρωα, τον Ευστράτιο Νικηφοράκη. Κατόπιν η πλατεία λάμβανε κατά καιρούς και διαφορετικές ονομασίες (πλατεία Όθωνος, Ελευθερίας, Απόλλωνος) μέχρι που ο βασιλιάς Γεώργιος της έδωσε την ονομασία που διατηρεί και σήμερα προς τιμήν του αγωνιστή της επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827). Στο χώρο φιλοξενείται ο ανδριάντας του μεγάλου αγωνιστή.

Η πλατεία διαθέτει παιδική χαρά καιπρόσφατα πραγματοποιήθηκαν έργα ανάπλασης.

Xλωρίδα

Πεύκα, ελιές, βραχυχίτωνες, θάμνοι, κυπαρίσσι, αϊλανθος.

Πρόσβαση

Οδός : Λεωφόρος Εθνάρχου Μακαρίου και Κ. Δημητρίου

Στάση : Πλατεία Καραϊσκάκη

Λεωφορεία : 826, 832, 833, 843, 859, 875, Χ96 

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Είναι μία από τις σημαντικότερες πλατείες του Πειραιά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τέσσερις πλατείες, δύο πάνω από την κεντρική οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και δύο κάτω από αυτήν (προς το λιμάνι). Τα σχέδια της Πλατείας Τερψιθέας οφείλονται στους αρχιτέκτονες - πολεοδόμους Κλεάνθη και Σάουμπερτ και χρονολογούνται από το 1835. Η θέση της ήταν σε κομβικό σημείο της πόλης, καθώς συνέδεε δύο διαφορετικά λιμάνια: το εμπορικό λιμάνι και το Πασαλιμάνι, το τουριστικό λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα όμως, ένωνε και δύο αλλιώτικους κόσμους: αυτόν του λιμανιού (της Τρούμπας) και αυτόν της αστικής τάξης της πόλης. Τις πάνω πλατείες, στολίζουν δύο αγάλματα, της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Ηρώς Κωνσταντοπούλου και του αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου. Το πρώτο έργο φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Νικόλα και αναπαριστά την Ηρώ Κωνσταντοπούλου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, σε ηλικία μόλις 17 ετών (Καισαριανή 5/9/1944). Το δεύτερο έργο απεικονίζει τον αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, ο οποίος έπεσε υπέρ πατρίδος στην βραχονησίδα Ίμια (31/01/1996). Τις δύο πλατείες χωρίζει η οδός 2αςΜεραρχίας.Από τις κάτω πλατείες της Τερψιθέας, η μία φιλοξενεί παιδική χαρά (γνωστή στους πιο παλιούς ως «Περιβολάκια») ενώ η δεύτερη πλατεία απέναντί της χαρακτηρίζεται από πράσινο.

Xλωρίδα

Kυπαρίσσια, ακακίες Κων/πόλεως, θάμνοι, πεύκα, φοίνικες, ευκάλυπτοι, μουριές, δάφνες, εσπεριδοειδή, μανόλιες, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιά, μιμόζα, βελανιδιά, μελιές.

Πρόσβαση

Οδός: Καραϊσκάκη – Γλαδστώνος – Παλαιολόγου - Κολοκοτρώνη

Στάση : Τερψιθέα

Λεωφορεία : 040, 130, 906, 909, Α1, Β1

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Στο χώρο της πλατείας υπάρχει παιδική χαρά και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν κάποια βελτιωτικά έργα ανάπλασης. Επιπλέον φιλοξενούνται αναψυκτήρια.

Xλωρίδα

Eλιές, εσπεριδοειδή , μουριές,  μελιά, κυπαρίσσια, θάμνοι, λεύκες, φοίνικες, πεύκα, πλατάνια, ακακίες.

Πρόσβαση

Oδός: Γρηγορίου Λαμπράκη και Μπουμπουλίνας

Στάση : Λιμήν Ζέας

Τρόλεϊ : 20

Στάση : Πασαλιμάνι

Λεωφορεία : 300, 904 

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Το Πάρκο Δηλαβέρη, έκτασης 10 στρεμμάτων, έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Οφείλει το όνομά του στην οικογένεια Δηλαβέρη η οποία πρωτοστατούσε στον τομέα της κεραμοποιίας από τα τέλη του 19ου αιωνα . Το κτήμα σήμερα έχει αναγεννηθεί πλήρως και έχει μεταμορφωθεί σε μια όαση πρασίνου για τον Πειραιά.Εντός του πάρκου υπάρχει παιδική χαρά.

Χλωρίδα

Ιτιά κλαίουσα, κυπαρίσσια, εσπεριδοειδή, λεύκες, φοίνικες, βραχυχίτωνες, κουτσουπιές, προυνός, μανόλιες, πόες, ελιές, ευκάλυπτος, σοφορά, αργυρολεύκες, ψευδοπιπεριά, θάμνοι.

Πρόσβαση

Οδός : Θηβών - Δηλαβέρη - Μακεδονίας

Στάση : Λεύκα

Λεωφορεία :703, 803, 809, 810, 827, 828, 830, 831, 845, 846, 847 .

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Ο Κήπος διαθέτει παιδική χαρά, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και χώρους άθλησης (Γήπεδο Ατρόμητου, Πειραιά), ενώ προγραμματίζονται έργα ανάπλασης.

Χλωρίδα

Ακακίες, πεύκα, χαρουπιές, βραχυχίτωνες, θάμνοι, εσπεριδοειδή, φοίνικες, λεύκες, ροδιά, μουριές.

Πρόσβαση

Οδός : Θήρας και Μαντινείας

Στάση : Παναγίτσα

Τρόλεϊ : 16

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, που βρίσκεται στα Καμίνια δημιουργείται ένας πολυχώρος που θα είναι ταυτόχρονα πάρκο αναψυχής και παιδότοπος. Στον χώρο, έκτασης 25 στρεμμάτων γίνεται ήδη διαμόρφωση των υπαίθριων τμημάτων με φύτευση δέντρων, τοποθέτηση γκαζόν και ανάδειξη του πρασίνου. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλα τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου στα οποία θα στεγαστούν το Δημοτικό Ραδιόφωνο (Κανάλι 1), το Δ' Διαμέρισμα, βρεφονηπιακός σταθμός, ΚΑΠΗ και η Δημοτική Αστυνομία. Επιπλέον, θα διαμορφωθούν αίθουσες εκδηλώσεων και δεξιώσεων. Τέλος, θα αξιοποιηθεί και το εκκλησάκι του στρατοπέδου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων.

Χλωρίδα

Ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, προυνός, γρεβιλλέα, ακακίες, πλατάνια, μουριές, κουτσουπιές .

Πρόσβαση

Οδός : Πάροδος Μαντινείας

Στάση : Παναγίτσα

Τρόλεϊ :16

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Το πάρκο έλαβε το όνομά του προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού Γεώργιου Γεννηματά. Διαθέτει παιδική χαρά και ιδιωτικό παιδότοπο. Στο εσωτερικό του πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις.

Χλωρίδα

Πεύκα, φοίνικες, πλατάνια, θάμνοι, κυπαρίσσια, ακακίες, μουριές, χαρουπιά, λεύκες .

Πρόσβαση

Οδός : Αγίου Ελευθερίου – Αμοργού – Κατσούλη - Κυθήρων

Στάση : Σχολείο

Τρόλεϊ : 20

Γενικές Πληροφορίες – Ιστορικά Στοιχεία

Ο Τινάνειος κήπος βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία της ΑγίαςΤριάδας στον Πειραιά. Δημιουργήθηκε το 1854 από το Γάλλο ναύαρχο Tινάν, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ο Τινάν (1803-1876) ήταν ο επικεφαλής του αποβατικού σώματος που κατά την διάρκεια του κριμαικού πολέμου το 1854 κατέλαβε τον Πειραιά. Ο κήπος είναι επίσης γνωστός για το δέντρο στο οποίο είναι σφηνωμένο ένα τμήμα του πλοίου ClanFraiser-που εξερράγη κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά τον Απρίλιο του 1941. Στο εσωτερικό του κήπου υπάρχει αναψυκτήριο και είναι προσβάσιμος από τέσσερις εισόδους περιμετρικά.

Χλωρίδα

Συκιά, πλατάνια, λεύκες, πεύκα, ακακίες Κων/πόλεως, ελιές, φοίνικες, βραχυχίτωνες, δάφνες, εσπεριδοειδή, αγγελική, κουτσουπιές, θάμνοι, μουριές, κυπαρίσσια, έλατο

Πρόσβαση

Οδός : Φίλωνος και Λεωφόρος  Βασιλέως Γεωργίου Α

Στάση : Αγία Τριάδα

Τρόλεϊ : 17, 20

Λεωφορεία: 049, 101, 217,218, 229, 232, 300, 500, 909

Στάση : Άγιος Σπυρίδωνας

Λεωφορεία: 826, 827, 828, 831, 832, 833, 843, 859, 875

Σελίδα 1 από 2