Φύλαξη κατά την ξηροθερμική περίοδο
Από το 2002 μέχρι σήμερα ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), συμμετέχει στην προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) για πυροπροστασία των ορεινών όγκων της Αττικής και ειδικότερα του όρους Αιγάλεω.
Η δραστηριότητα διευρύνεται στη φύλαξη όλων των ορεινών όγκων των Δήμων – μελών μας. Πιο συγκεκριμένα:
α)Του όρους Αιγάλεω.
β)Των μικρότερων ορεινών όγκων αλλά και του περιαστικού πρασίνου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
γ)Τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο.
δ)Την περιοχή του Σκαραμαγκά.
ε)Τη δασική περιοχή της Σαλαμίνας.
στ)Το άλσος του Αγίου Φίλιππα
ζ)Το άλσος στην περιοχή Σχιστού Κορυδαλλού
Η φύλαξη γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Σαλαμίνας και Χαϊδαρίου, καθώς επίσης με την πυροσβεστική υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ. και τις διοικήσεις των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής.
Όλες μας οι ενέργειες βρίσκονται σε μόνιμο συντονισμό, με τη ΓΓΠΠ, τους 16 «Καλλικράτειους» Δήμους – μέλη μας, τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των αρμοδίων Περιφερειακών Ενοτήτων.
Για την εκτέλεση του προγράμματος πυροπροστασίας προσλαμβάνονται εποχιακοί φύλακες και οδηγοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν υπηρεσία και εποπτεύουν τους ορεινούς όγκους σε 24ωρη βάση.
Η πυροπροστασία των ορεινών όγκων έγινε με τους εξής τρόπους:
1.Εγκατάσταση μόνιμων πυροφυλακίων σε κρίσιμα σημεία τους όρους Αιγάλεω, σε 24ωρες βάρδιες, στις περιοχές Χωράφα Περάματος, Πυροβολεία Κορυδαλλού και Προφήτης Ηλίας (αναψυκτήριο Πάνθεον) του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και στο Διομήδειο Κήπο στο Δήμο Χαϊδαρίου που φυλασσόταν από την πυροσβεστική μέχρι το 2006.
2.Εποχούμενη 24ωρη φύλαξη με οχήματα 4Χ4 για περιπολίες στους δασικούς δρόμους.
3.Αποψίλωση σε εκτάσεις που συνορεύουν με τον οικιστικό ιστό και υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς και μετάδοσης στο δάσος, όπως είναι το άνω Πέραμα, οι περιοχές του Αγ. Μηνά και του Αγ. Αντωνίου στο Κερατσίνι, η Χωράφα Σχιστού, τα Λακκώματα Σχιστού, Πυροβολεία Κορυδαλλού, το Σχιστό Χαϊδαρίου.
4.Επιχειρήσεις καθαριότητας με μηχανοκίνητα μέσα (φορτηγά, φορτωτές) των ογκωδών, μπαζών και των αστικών απορριμμάτων, που είχαν απορριφθεί κατά μήκος των δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω.
5.Αποκατάσταση των δασικών δρόμων από διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων
6.Συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις με εκπαίδευση και συμμετοχή των μελών τους σε όλες τις σχετικές δράσεις πυροπροστασίας.
7.Προμήθεια νέων δεξαμενών σε στρατηγικά σημεία του όρους Αιγάλεω, τοποθέτηση τους και τακτικός έλεγχος ετοιμότητας τους.
8.Δημιουργία περισσότερων από 20 πυροσβεστικά σημείων κατά μήκος οδών πρόσβασης στο όρος Αιγάλεω.
9.Υλοποίηση απαγόρευσης διέλευσης και έλεγχου πρόσβασης στο όρος Αιγάλεω σε περιόδους υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς με τοποθέτηση μπαρών και εποπτεία των πυροφυλάκων.
10.Συμμετοχή σε όλες τις συσκέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, Αθήνας και Πειραιά.
11.Δημιουργία και έκδοση σχετικού υλικού για την πυροπροστασία και καταχωρήσεις στα ΜΜΕ.
12.Εκπαίδευση πυροφυλάκων αλλά και εθελοντών από στελέχη της Π.Υ. και του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Τα αποτελέσματα του συνόλου των ενεργειών είναι εξαιρετικά, αφού σε συνεργασία με τη Π.Υ. και την Αυτοδιοίκηση, κατασβέστηκαν στην έναρξη τους αρκετές πυρκαγιές και δεν σημειώθηκε καταστροφή δασικών εκτάσεων στο όρος Αιγάλεω.