Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 13:23

«Ξενάγηση» της Περιφέρειας Αττικής στο όρος Αιγάλεω

Δελτίο Τύπου

«Ξενάγηση» της Περιφέρειας Αττικής στο όρος Αιγάλεω

Πολύωρη ξενάγηση της στο Σχιστό και στην ευρύτερη περιοχή του όρους Αιγάλεω είχε τις προηγούμενες ημέρες η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, με «ξεναγό» τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλη και εργαζόμενους από την ομάδα πυρασφάλειας και πολιτικής προστασίας του Συνδέσμου.

Κινούμενη με οχήματα 4x4 και στα πιο δύσβατα σημεία του βουνού, η κα Αντωνάκου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις υποδομές που έχει εγκαταστήσει στο Σχιστό ο ΠΕΣΥΔΑΠ, αλλά και τις οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του για να το «θωρακίσει» και να προστατέψει τη φυσική αξία του.

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού ο Γρ. Γουρδομιχάλης εξέθεσε στην αντιπεριφερειάρχη τόσο τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που συχνά καλείται να αντιμετωπίσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, όσο και τις δυνατότητες που έχει το βουνό να αναδειχτεί και να εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό και υπερτοπικό πόλο, που θα προσφέρει ανάσες ζωής, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής αγωγής στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, πρώτος «σταθμός» της ξενάγησης ήταν το εγκαταλειμμένο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Σχιστού που, αν και κόστισε εκατομμύρια ευρώ όταν δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια, στη συνέχεια αφέθηκε αφρόντιστο… να λεηλατηθεί και να ρημάξει!

Η κα Αντωνάκου άκουσε με ενδιαφέρον το ιστορικό του Πάρκου,  ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν άμεσα μία πιο αναλυτική συζήτηση για τις προοπτικές και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν, ώστε το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού να ξαναβρεί το χαμένο «χαρακτήρα» του.

Η αντιπεριφερειάρχης ζήτησε κι είδε από κοντά όλο το σύστημα πυροπροστασίας που έχει εγκαταστήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο όρος Αιγάλεω, τα επανδρωμένα πυροφυλάκια και τις νέες δεξαμενές πυρόσβεσης που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, σε καίρια σημεία του βουνού.

Εκτός από τις κλασσικές δεξαμενές κλειστού τύπου που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων,  ιδιαίτερη σημασία έχει για την πυροπροστασία του βουνού  η μεγάλη ανοιχτή δεξαμενή των 200 κυβικών που προορίζεται για χρήση από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. 

Όλες  οι κλειστές δεξαμενές δασοπυρόσβεσης εγκαταστάθηκαν από τον ΠΕΣΥΔΑΠ σε θέσεις που υποδείχθηκαν από την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, ώστε να βελτιώνουν  τους χρόνους απόκρισης σε περιστατικά δασικών πυρκαγιών.

Εντυπωσιασμένη από την ξενάγηση, η Στ. Αντωνάκου συμφώνησε με τον Γρ. Γουρδομιχάλη, για την ανάγκη που υπάρχει να ενισχυθούν περαιτέρω οι υποδομές πυροπροστασίας του βουνού.

«Αναγνωρίζοντας την σημαντική δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ για την προστασία του όρους Αιγάλεω, θα ενημερώσω άμεσα τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ώστε μέσω της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του ΠΕΣΥΔΑΠ, να εγκαταστήσουμε άλλες δύο μεγάλες ανοιχτές δεξαμενές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Στ. Αντωνάκου, μετά το τέλος της ξενάγησης.