Τετάρτη, 02 Μαΐου 2012 15:23

Ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό δράσεων πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ

Ουσιαστική συνεργασία και δράση αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη που προκάλεσε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά για την θωράκιση της δασικής έκτασης του όρους Αιγάλεω και του περιαστικού πρασίνου στον χώρο ευθύνης του Συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό της περσινής δράσης πυροπροστασίας, που υλοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ουσιαστική συμβολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναγνώρισαν το έργο που επιτελείται και υποστήριξαν τις δράσεις πυρασφάλειας. Χάρη στην χρηματοδότηση των δράσεων, κατέστη δυνατή η εποχούμενη 24ωρη φύλαξη με οχήματα 4Χ4 για περιπολίες στους δασικούς δρόμους, η αποψίλωση σε εκτάσεις που συνορεύουν με τον οικιστικό ιστό και υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς και μετάδοσης στο δάσος, οι επιχειρήσεις καθαριότητας με μηχανοκίνητα μέσα (φορτηγά, φορτωτές) των ογκωδών, μπαζών και των αστικών απορριμμάτων, που είχαν απορριφθεί κατά μήκος των δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω, καθώς και η προμήθεια νέων δεξαμενών σε στρατηγικά σημεία του όρους Αιγάλεω, τοποθέτηση τους και τακτικός έλεγχος ετοιμότητας τους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ αναφέρθηκε στη συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Πειραιά και τον επικεφαλείς Στέφανο Χρήστου, που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή ανοικτής υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 200 κυβικών, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της πυροπροστασίας του Όρους Αιγάλεω, αφού δύναται να υποστηρίξει εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Ωστόσο, υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για την χρηματοδότηση των φετινών δράσεων πυρασφάλειας, που αποδίδονται στα πλαίσια του δημοσιονομικού φονταμενταλισμού, που εφαρμόζεται οριζόντια στην δημόσια διοίκηση. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ δεσμεύτηκε ότι ο Σύνδεσμος θα λάβει τα απαραίτητα βασικά μέτρα πυροπροστασίας και θα αναλάβει το αντίστοιχο κόστος από ιδίους πόρους, προκειμένου να προστατευθεί το δασικό οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω.

Τέλος, στην σύσκεψη διατυπώθηκε από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες η αναγκαιότητα της συνέχισης της εποικοδομητικής συνεργασίας, ενώ αναγνωρίστηκε η μέχρι στιγμής ουσιαστική συμβολή όλων των εμπλεκομένων στην θωράκιση της δασικής έκτασης του Όρους Αιγάλεω, του τελευταίου ορεινού όγκου που δεν έχει γνωρίσει καταστροφική πυρκαγιά.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημήτρης Τσατσαμπάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Νίκαιας ? Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου ? Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, της Δ/νσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πειραιά, του Δασαρχείου Πειραιά, του Δασαρχείου Αιγάλεω, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, των Αστυνομικών Τμημάτων Περάματος, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κορυδαλλού, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδα Κορυδαλλού, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων της περιοχής