Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 15:22

ΠΕΣΥΔΑΠ και Εισαγγελέας για την προστασία των ζώων

Ουσιαστική συνάντηση με την Εισαγγελέα πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, η οποία αποτελεί την πρώτη εισαγγελέα στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την προστασία των ζώων, πραγματοποίησε την Τετάρτη 18.04.12 στο κτήριο 16 της πρώην σχολής Ευελπίδων αντιπροσωπεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ).

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γρηγόρης Γουρδομιχάλης αφού συνεχάρη την κα Αγγελοπούλου για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου και εν συνεχεία ανέπτυξε την δράση που υλοποιεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, μέσα από την λειτουργία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) και σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4039/2012.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ανέφερε ότι: «Η πολιτική του Συνδέσμου έχει δυο βασικές συνιστώσες: Η πρώτη συνιστώσα περιλαμβάνει την υποδομή και δράση για την ανακούφιση και την παροχή φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων. Η δεύτερη συνιστώσα, εξίσου σημαντική, αφορά στην ανάληψη συστηματικής δράσης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και της κατανόησης απ' αυτήν της ανάγκης δημιουργίας νέων πρότυπων συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα.
Ο ΠΕΣΥΔΑΠ, χάρη:
1. στη σωρευμένη εμπειρία του ΔΙΚΕΠΑΖ, που ιδρύθηκε από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, το 2003 στα πλαίσια του Ν. 3170/2003
2. στην κάθετη οργάνωση και λειτουργία του, από τη περισυλλογή μέχρι τη τελική διάθεση των αδέσποτων, με πλήρη εξοπλισμό σε ιδιόκτητο χώρο
3. στο μέγεθος του, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα αφού ανήκει και εξυπηρετεί 18 μεγάλους καλλικρατικούς δήμους - μέλη του, με πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκους
είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις επιταγές του Ν. 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς (μέσω της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί) και αποτελεί πρωτοπόρο φορέα της Αυτοδιοίκησης στην περιβαλλοντική διαχείριση των νεκρών ζώων συντροφιάς καθώς το μοναδικό αποτεφρωτικό σύστημα χαμηλού δυναμικού που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση για την καύση νεκρών ζώων συντροφιάς, έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια λειτουργίας και είναι εγκατεστημένο στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου. Βεβαίως, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή χρειάστηκε πέντε χρόνια συνεχών πιέσεων, γεμάτα από απρόβλεπτα εμπόδια, απίθανες απαιτήσεις και αρνήσεις των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να λειτουργήσει επιτέλους αυτή η καινοτόμος δράση της Αυτοδιοίκησης.»

Η Εισαγγελέας, προϊόντος της συζήτησης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος, καλωσορίζοντας την διάθεση για συνεργασία που επέδειξαν έμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης.