Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 13:59

Ευοίωνη η προοπτική συνεργασίας ΠΕΣΥΔΑΠ - Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Αναγνώριση του έργου του ΔΙΚΕΠΑΖ

Το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και Δήμου Παλαιού Φαλήρου για την στοχευμένη αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το αστικό περιβάλλον και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Αυτό ήταν το απόσταγμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, την Παρασκευή 10.02.2012, στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου μεταξύ του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη και αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΔΑΠ, που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Τσατσαμπά και το μέλος της ΕΕ Μιχάλη Ευθυμιάδη.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις μοναδικές υπηρεσίες που παρέχει ο Σύνδεσμος στην ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων και απορρέει από:

- τη σωρευμένη εμπειρία του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), που ιδρύθηκε από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, το 2003, στα πλαίσια του Ν. 3170/2003
- την κάθετη οργάνωση και λειτουργία του, από τη περισυλλογή μέχρι τη τελική διάθεση των αδέσποτων, με πλήρη εξοπλισμό σε ιδιόκτητο χώρο
- τη λειτουργία του μοναδικού αποτεφρωτικού συστήματος χαμηλού δυναμικού, που διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και άδεια λειτουργίας
- την συνδρομή στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε στοχευμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς ο ΠΕΣΥΔΑΠ υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όντας πιστοποιημένος φορέας από το Υπουργείο Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
- το μέγεθός του, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα αφού ανήκει και εξυπηρετεί 18 μεγάλους καλλικρατικούς δήμους - μέλη του με πληθυσμό περίπου 1.200.000 κατοίκους
- την πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ και τη συνεργασία με την επιτροπή περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ, κατά την περίοδο διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς και στην συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου Ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των δυο ΟΤΑ διερεύνησαν την προοπτική συνεργασίας τους, με στόχο την εμπλοκή στην διαδικασία διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Ν. 4039/2012. Οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το προσεχές διάστημα, ώστε να αποφασίσουν σχετικά.