Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 13:52

Βιώσιμες προτάσεις στα πλαίσια της ημερίδας «Διαχείριση στερεών αποβλήτων: Δυνατότητες και Προοπτικές»

Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν για τον καινοτόμο ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κρίσιμο ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27/11/11 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών με τη συνεργασία του Δήμου Αχαρνών, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και του ΠΕΣΥΔΑΠ και με θέμα τη «Διαχείριση στερεών αποβλήτων: Δυνατότητες και Προοπτικές».

Βασικά αντικείμενα της ημερίδας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ανακύκλωσης, ήταν τόσο η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και η διαδικασία της κομποστοποίησης.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν οι : Σωτήρης Ντούρος - Δήμαρχος Αχαρνών, Δημήτρης Μπουραϊμης - Δήμαρχος Φυλής, Θανάσης Αυγερινός - Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Βασίλης Λαζάρου - Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Αχαρνών, Παναγιώτης Κορνιλάκης - Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Χριστοφυλάκης - πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων, Γιάννης Κασσαβός - Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών, Ζαφείρης Δημήτρης - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής, Παναγός Δημήτρης - Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής, Νίκος Γκασούκας - πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών. Τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά εκπροσώπησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, το μέλος Δ.Σ. Ελεωνόρα Γαλανοπούλου, ο Διευθυντής Γιώργος Κατσαντώνης και ο ειδικός σύμβουλος Δημήτρης Μπανούσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές της ημερίδας για τη συμμετοχή τους, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου να υλοποιήσει μια από κοινού με τον ΠΕΣΥΔΑΠ εκδήλωση για το περιβάλλον και τόνισε ότι μολονότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον μειώνεται, η Τ.Α. θα πρέπει να βάλει «πλάτη» στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τέλος, πρότεινε οι παρουσιάσεις της εν λόγω ημερίδας να ενταχθούν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν και από άλλους Δήμους ? μέλη του Συνδέσμου.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αχαρνών, Βασίλης Λαζάρου, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, η οποία μολονότι έχει χάσει έδαφος συγκριτικά με την ευρωπαϊκή κοινωνία, εντούτοις μπορεί και θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου, του οποίου θα πρέπει να ηγηθεί η Τ.Α., μεταλαμπαδεύοντας την αξία του περιβάλλοντος στους πολίτες.

Με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τοποθετήθηκε λέγοντας ότι: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για το μέλλον της Ελλάδας. Ο ΠΕΣΔΑ με τις τελευταίες επικαιροποιήσεις αναγκάστηκε να δεχθεί την αποκερμάτιση των απορριμμάτων. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αχαρνών γιατί τείνει να δημιουργήσει μικρότερα σύνολα που μπλοκάρουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Οι νομοθεσίες είναι τέτοιες που επιβάλλουν τη λήψη πρωτοβουλιών (με χαρακτηριστική υποχρέωση ως προς τις οδηγίες της Ε.Ε), διότι η εκάστοτε κεντρική διοίκηση, δεν έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόσει τις οδηγίες της Ε.Ε. δίχως να λάβει υπόψη της την φωνή της τοπικής κοινωνίας.

Η ανακύκλωση έχει ως βασικό χώρο την κομποστοποίηση. Πάντως όποιος τρόπος διαχείρισης αποβλήτων και αν επιλεγεί στο μέλλον, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανακύκλωση και μέσω αυτής η κομποστοποίηση.»

Την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, ακολούθησε η ομιλία του Δρα Αδαμάντιου Σκορδίλη, περί: «Εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα - Παρόν & Προοπτικές», ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η μέση ημερήσια παραγωγή οικιακών αστικών απορριμμάτων ανά κάτοικο είναι περίπου 1,1 Kg. Επίσης, η εκτιμώμενη σύνθεση απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι 40% ζυμώσιμα, ενώ έχει παρατηρηθεί αύξηση του πλαστικού. Στις ευρωπαϊκές πόλεις το 40% των απορριμμάτων οδηγείται σε ταφή, το 20% σε καύση, το 23% ανακυκλώνεται και το 17% κομποστοποιείται. Από την άλλη, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης: 4 για συσκευασίες, 1 για λάδια, 1 για ελαστικά, 1 για οχήματα, 2 για ηλεκτρικές στήλες & συσσωρευτές. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να γίνει πλέον αντιληπτό το γεγονός ότι η ανακύκλωση είναι ίσως η μόνη βιομηχανία, η οποία δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση σε μεγάλο βαθμό. Το ελληνικό ενδιαφέρον οφείλει να εστιάσει προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) Κυρκίτσος Φίλιππος, ο οποίος επικεντρώθηκε στην προοπτική μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα μας δεσμεύσουν για 10ετίες, οι οποίες θα πρέπει να συνδεθούν και με αποφάσεις για το περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος είναι η εύρεση χαμηλού κόστους δράσης για καλύτερη διαχείριση αποβλήτων. Είναι ρεαλιστικός, ο στόχος δημιουργώντας δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, σε βάθος χρόνου, αλλά προϋποθέτει συστηματική δουλειά.

Πρώτα απ? όλα θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική σε τοπική κλίμακα για την πρόληψη. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθούν θεσμικές πρωτοβουλίες (δημοτικά τέλη, πληρώνω όσο πετάω, τελική διάθεση, Πρόγραμμα Life pay, Med ? zero waste), να οδηγηθούμε σταδιακά στην αποφυγή παραγωγής αποβλήτων (π.χ. τέλος εγγυοδοσίας, σακούλες πολλαπλών χρήσεων), στην υιοθέτηση οικονομικών απαλλαγών (π.χ. Φ.Π.Α.), στην επαναχρησιμοποίηση, στην οικιακή κομποστοποίηση και την πολιτική για ανάκτηση ? ανακύκλωση ? Ε.Δ.

Επίσης, υπάρχουν μια σειρά από ιδιαίτερα κρίσιμες πρωτοβουλίες, που μπορούν να μειώσουν το κόστος και να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης. Μεταξύ άλλων προτείνεται: Η διαλογή στην πηγή με 4 κάδους για χαρτί, οργανικά, άλλα ανακυκλώσιμα, υπολείμματα. Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων συλλογής για εμπορικά απόβλητα, ειδικούς χώρους ή υλικά (π.χ. γυαλί). Η ελαχιστοποίηση υπολειμμάτων και βελτιστοποίηση υπάρχουσας Ε.Δ. Η δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα μέσα στον αστικό χώρο. Δημιουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης α) έντυπο χαρτί, β) μπάζα, γ) ρουχισμός. Τοποθέτηση πράσινων σημείων εντός του Δήμου.»

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης) Κανακόπουλος Δημήτρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της case study σχετικά με την λύση της κομποστοποίησης για τα «Πράσινα κλαδέματα» στον Δήμο Αχαρνών.

Συγκεκριμένα, εστίασε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κομποστοποίησης: «Η μείωση του κόστους μεταφοράς, το μικρό επενδυτικό & λειτουργικό κόστος, η μεγάλη αποδοχή και η τετραπλάσια δυνατή αύξηση των θέσεων εργασίας είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση και εισαγωγή της κομποστοποίησης στις δραστηριότητες του Δήμο. Το μοναδικό μειονέκτημα από μια τέτοια πρακτική είναι η κάλυψη μεγάλου σε έκταση χώρου» τόνισε μεταξύ άλλων, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Η κομποστοποίηση των κλαδεμάτων είναι μια εύκολη και ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς τα μόνα απαραίτητα εργαλεία είναι ένας τεμαχιστής και ένας μαγνήτης για να απομακτύνει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα.

Το κόστος της υπαίθριας κομποστοποίησης σε σωρούς, ανέρχεται στα 35,00?/t , ενώ της στεγασμένης στα 48,00?/t. Το κομπόστ κλαδεμάτων, είναι Ά Ποιότητας, δεδομένου ότι είναι καθαρό προϊόν, και μπορεί να φτάσει σε κόστος τα 300?/t, ενώ με μια τιμή πώλησης 50-60?/t, είναι δυνατή η απόσβεση κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης.»