Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011 14:46

Κομβική συγκέντρωση για τα αδέσποτα Ζώα

Ομόφωνη αναγνώριση του έργου του ΠΕΣΥΔΑΠ - ΔΙΚΕΠΑΖ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα (04/10/11), αλλά και την πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς και την επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου, που θα αντικαταστήσει το Ν.3170/2003, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) την Τρίτη 04/10/11, μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε διακομματική αντιπροσωπεία της βουλής με επικεφαλής τον Α? Αντιπρόεδρο Γρηγόρη Νιώτη και συμμετοχή των βουλευτών Γιάννη Διαμαντίδη, Δημήτρη Καρύδη, Λάμπρο Μίχο, Μανώλη Μπεντενιώτη, Γιάννη Τραγάκη και Τάσο Νεράτζη.
Επίσης ο Τάκης Γιαννακάς ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και εκπρόσωποι των βουλευτών Θάνου Πλεύρη και Γιώργου Ανατολάκη. Χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Δημήτρης Λιντζέρης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου.

Παρευρέθηκαν από το δήμο Αγίας Βαρβάρας ο δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης, και ως εκπρόσωποι των δημάρχων Πειραιά η αντιδήμαρχος Λαουλάκου Κορίνα και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ρέππας, Κερατσινίου ? Δραπετσώνας η αντιδήμαρχος Δατσέρη Βάνα, από Φυλής - Ζεφυρίου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ραφτέλης, Αιγάλεω η αντιδήμαρχος Ειρήνη Δράκου, Ιλίου ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φεγγερός, Νίκαιας - Ρέντη ο αντιδήμαρχος Δήμος Σταματάτος, Μοσχάτου - Ταύρο ο αντιδήμαρχος Πέτρος Δημητρίου, Λέσβου ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατος, εκπρόσωπος του δημάρχου Λουτρακίου - Περαχώρας, το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής Χρυσούλα Μαρούλη, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημήτρης Τσατσαμπάς, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και του συμβουλίου του ΠΕΣΥΔΑΠ Θεόδωρος Βασιλάκος, Ευθυμιάδης Μιχάλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΔΙΚΕΠΑΖ Αδαμάντιος Παΐδας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Κτηνιάτρων Θόδωρος Χιωτάκης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Στέφανος Τσιτομενέας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και φιλοζωϊκών σωματείων και πολίτες
Θερμό χαιρετισμό έστειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας που έκτακτος λόγος τον ανάγκασε να ακυρώσει τη προγραμματισμένη παρουσία του στη συγκέντρωση.

Στην εισήγησή του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στάθηκε ιδιαίτερα στην μοναδικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, στα σοβαρά έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού που εκτελέστηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, τόνισε ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ παρά τη δύσκολη συγκυρία δεν έχει ούτε ένα ευρώ χρέος ούτε οποιοδήποτε δάνειο, ενώ ευχαρίστησε τον καθ? ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα, για το προσωπικό του ενδιαφέρον και δέσμευση του για υποστήριξη του έργου του ΔΙΚΕΠΑΖ. Επίσης ευχαρίστησε τους βουλευτές για την διακομματική αναγνώριση και θερμή υποστήριξη από το βήμα της Βουλής του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΔΙΚΕΠΑΖ. «Είναι η πρώτη φορά που πανελλαδικά ηαντιπροσωπεία της βουλής τιμά με τη παρουσία της τέτοια εκδήλωση. Για όλους εμάς αλλά και για τους φιλόζωους είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους για το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης αξιοποίησης του νερού της Ψυτάλλειας για την άρδευση του όρους Αιγάλεω και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνοδό έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου από τη μη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το περιφερειακό συμβούλιου. Ζήτησε δε από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό να τηρήσει τη δέσμευση του και να επαναφέρει άμεσα το θέμα αυτό στο συμβούλιο.

Ο Γρηγόρης Νιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινωνικό και πρότυπο έργο που επιτελείται στο ΔΙΚΕΠΑΖ, και αναγνώρισε το πρόβλημα της ελλειμματικής χρηματοδότησης των δράσεών του από την κεντρική διοίκηση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι για τα έτη 2008, 2009 και 2010 πραγματοποιήθηκαν από το ΔΙΚΕΠΑΖ επιλέξιμες δαπάνες ύψους περίπου 1.000.000 Ευρώ, εντούτοις το ποσό επιχορήγησης, που αποδόθηκε στο ΔΙΚΕΠΑΖ ήταν περίπου της τάξης των 200.000 ευρώ, γεγονός που αντιτίθεται στις επιταγές του Ν. 3170/2003, περί χρηματοδότησης του 70% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν οι ΟΤΑ για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Ο Γ. Νιώτης πρότεινε διακομματική αντιπροσωπεία της βουλής μαζί με τη διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ να επισκεφτούν τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία μίλησε για τις δράσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ και ο βουλευτής Β΄ Αθήνας και γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος. Μάλιστα, εξέφρασε την ανάγκη επέκτασης της γεωγραφικής ακτίνας των υπηρεσιών για τα αδέσποτα ζώα, ενώ πρότεινε την διάχυση της τεχνογνωσίας του ΔΙΚΕΠΑΖ ως πρότυπου φορέα παροχής σχετικών υπηρεσιών, με στόχο την δημιουργία μικρότερων περιφερειακών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή διάσταση του ΠΕΣΥΔΑΠ και στο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης που περιλαμβάνει το σύστημα : «Φ/Β Πάρκο - Αξιοποίηση του νερού Ψυττάλειας - Λιμνοδεξαμενή - Αναδάσωση Όρους Αιγάλεω». Συγκεκριμένα, πρότεινε την από κοινού συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΔΑΠ και δημάρχων των δήμων μελών του με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό παρουσία Βουλευτών, με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της βουλής Γρηγόρη Νιώτη, ώστε να απεμπλακεί το έργο από τα γραφειοκρατικά υπηρεσιακά γρανάζια και να δοθεί ουσιαστική πολιτική απάντηση στην δυνατότητα υλοποίησής του.

Έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων των θεσμικών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του ΔΙΚΕΠΑΖ. Πιο αναλυτικά, στη σύσκεψη συζητήθηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, καθώς και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νέο περιβάλλον διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, που επίκειται να διαμορφώσει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο σκέλος της πρόληψης. Ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους για την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ που ως πιστοποιημένος φορέας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας υλοποιεί εκστρατεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης τα τρία τελευταία χρόνια σε χιλιάδες μαθητές της ευρύτερης περιοχής.

Κλείνοντας η σύσκεψη, συμφωνήθηκε ομόφωνα η παρακάτω ανακοίνωση:
1. Το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει μοναδική υπηρεσία όσο αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και πρέπει να υποστηριχτεί η δράση του.
2. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την χρηματοδότηση των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.
3. Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πρέπει να επεκταθεί, γιατί μόνο η πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πηγή του.