Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 12:04

Εμπρησμός στο όρος Αιγάλεω

Από τύχη δεν κάηκε το δάσος

Φωτιές σε τρία διαφορετικά μέτωπα στη περιοχή του όρους Αιγάλεω και Ποικίλου εκδηλώθηκαν την Τετάρτη 22/06/11, εντείνοντας την ήδη έντονη ανησυχία των φορέων και των πολιτών.

Η πιο επικίνδυνη φωτιά σημειώθηκε στις 21:40 στη θέση «Πυροβολεία» Κορυδαλλού σε δύσβατη περιοχή με μεγάλες κλίσεις, όταν εμπρηστής επιχείρησε με φωτοβολίδα να κάψει συμπαγές δάσος αλλά εντοπίστηκε έγκαιρα από την ομάδα πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ

Η άμεση επέμβαση της ομάδας, που με χρήση πυροσβεστήρων περιόρισε την έκτασή της και έδωσε χρόνο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να πετύχει την οριστική της κατάσβεση. Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν σύμμαχοι στην επιχείρηση ελέγχου της φωτιάς, λόγω του ότι δεν υπήρχε δυνατός αέρας.

Ήταν παρόντες στην προσπάθεια κατάσβεσης, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και ο διοικητής της Τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Γερακάρης.

Σε δήλωσή του μετά τη κατάσβεση ο Γρ. Γουρδομιχάλης τόνισε:
«Ο ΠΕΣΥΔΑΠ συνεχίζει και φέτος με αμείωτη ένταση τα μέτρα πυρασφάλειας της ευρύτερης περιοχής του όρους Αιγάλεω. Σήμερα υπήρξαμε τυχεροί. Προειδοποιούμε όμως τους αρμόδιους ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε πλέον στις απαιτήσεις πυροπροστασίας του βουνού.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση του ΥΠΕΣΔΔΑ στην επιχορήγηση δράσεων πυρασφάλειας, μας υποχρεώνει να αναστείλουμε τις δράσεις μας από τις αρχές του Ιουλίου και να απολύσουμε τους πυροφύλακες που έχουμε προσλάβει αφού αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις δαπάνες. Είναι ώρα η κεντρική διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να οριοθετήσει τις προτεραιότητές της πριν είναι αργά για τα δάκρυα της.
Από την μεριά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ, για την άμεση παρέμβασή της στον εντοπισμό και την κατάσβεση ακόμη μιας φωτιάς».