Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 11:53

Μαζική δράση ουσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Επιχείρηση: Καθαρή Λεωφόρος Σχιστού

Η κατάσταση υποβάθμισης που επικρατούσε στη Λεωφόρο Σχιστού ? ειδικά στους χώρους στάθμευσης ? και η συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της έναρξης της ξηροθερμικής περιόδου, προκαλώντας την αντίδραση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας ? Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και των Δήμων ? μελών του.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφετηρία την ανάγκη για αντιμετώπιση της κατάστασης, την Κυριακή 5 Ιουνίου ? Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ? ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά και οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας ? Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου ? Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Περάματος, σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έδρασαν από κοινού με σκοπό τον καθαρισμό των χώρων στάθμευσης της Λεωφόρου Σχιστού καθώς και των δασικών δρόμων και στόχο την πυροπροστασία του οικοσυστήματος του όρους Αιγάλεω, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας από τις ανοικτές χωματερές στις οποίες είχαν μετατραπεί τα πάρκιν της.

Όμως, πέρα από τον απαραίτητο καθαρισμό παροδίως της Λεωφόρου Σχιστού οι συνεργαζόμενοι φορείς της αυτοδιοίκησης πήραν μια κρίσιμη πρωτοβουλία, που μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη και ανασταλτικός παράγοντας για την επανάληψη του εγκλήματος που διαπράττεται από ασυνείδητους, με την εναπόθεση κάθε είδους αποβλήτων στους εν λόγω χώρους. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μικτό συνεργείο από εργαζόμενους του Τμήματος Πρασίνου των ΟΤΑ, και πραγματοποιήθηκε βαθύ κλάδεμα των νησίδων των χώρων στάθμευσης της Λεωφόρου Σχιστού, με στόχο να υπάρχει οπτικός έλεγχος από όλους τους διερχόμενους, προκειμένου να αποτραπεί στους ασυνείδητους να απορρίπτουν απόβλητα, κρυμμένοι πίσω από τη βλάστηση και λειτουργούσε ως πράσινη κουρτίνα.

Την ίδια στιγμή βαριά χωματουργικά μηχανήματα και ανοικτά φορτηγά των Δήμων και του ΠΕΣΥΔΑΠ μετέφεραν στον ΧΥΤΑ Λιοσίων εκατοντάδες τόνους κάθε είδους αποβλήτων. Το κύριο βάρος της επιχείρησης πήραν οι Δήμοι Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, ενώ συμμετείχε και κλιμάκιο από το ΒΙΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης σημείωσε ότι: «Επιχειρήσαμε όλοι μαζί, ώστε να δείξουμε ότι το όρος Αιγάλεω με το δασικό του οικοσύστημα είναι πολύτιμο για την ευρύτερη περιοχή. Γι? αυτό παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να το προστατέψουμε. Είναι καθήκον μας. Η αυτοδιοίκηση έκανε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Πλέον ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των φορέων και των πολιτών για να έχουμε μόνιμα αποτελέσματα».

Στην επιχείρηση ήταν παρών ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Θ. Μωραΐτης, ο Βουλευτής Α? Πειραιά Δ. Καρύδης, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Κ. Λαουλάκου, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου ? Δραπετσώνας Ν. Οικονομάκης, η Αντιδήμαρχος Αιγάλεω Ε. Δράκου, ο Αντιδήμαχος Κορυδαλλού Ι. Μελάς, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ι. Κέντρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγ. Βαρβάρας Κ. Μίχος, το μέλος της Ε.Ε. του ΠΕΣΥΔΑΠ Β. Φεγγερός, επιτελείο από τα σώματα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, στελέχη του Δασαρχείου, εθελοντές από την Πρωτοβουλία Πολιτών Κορυδαλλού και την «Χοροωδή», καθώς και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή. Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Γρ. Νιώτης Αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Λ. Μίχος υπεύθυνος εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ.