Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 12:10

Επί τάπητος κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΔΑΠ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών

Το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών - Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκέντρωσαν τα θέματα περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που έθιξε αντιπροσωπεία του ΠΕΣΥΔΑΠ, στην θεματική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή 08.03.2013 στην έδρα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Ιωάννη Ιωαννίδη.

Η αντιπροσωπεία του ΠΕΣΥΔΑΠ, που αποτελείτο από τον Πρόεδρο Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, τον Αντιπρόεδρο Δημοσθένη Σταματάτο και το μέλος της ΕΕ του Συνδέσμου Μιχάλη Ευθυμιάδη, επικέντρωσε σε τρία κρίσιμα αυτοδιοικητικά στοιχήματα:

1. Την αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν λόγω των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων, στον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού
2. Την περιβαλλοντική διαχείριση κλαδιών, φύλλων και πρασίνων υπολειμμάτων των Δήμων - μελών με την μέθοδο της κομποστοποίησης και η αποτελεσματική αξιοποίηση του παραγόμενου κόμποστ και
3. Την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας

Σχετικά με τις ζημίες στον ΧΑΔΑ, η πιθανή ανησυχητική εξέλιξη της έκθεσης 10.000.000 τόνων του ραδιενεργού φωσφόγυψου, που καλύπτονται από το γεωύφασμα, κινητοποίησε τον μηχανισμό σε κεντρικό επίπεδο, καθώς προγραμματίστηκε σύσκεψη με τους Δ/ντες Τεχνικών υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Υπουργείου, ώστε με την συνδρομή στελεχών του Συνδέσμου να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να υλοποιηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Όσον αφορά την διαχείριση και αξιοποίηση των πράσινων υπολειμμάτων των Δήμων - μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η δραστηριότητα στον περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, καθώς υπήρξε θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Συνδέσμου, με δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου να καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, ώστε να μειώνεται το κόστος διαχείρισης.

Τέλος, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για ενίσχυση των δράσεων αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας, που ανέλαβε καθ?όλη την χειμερινή περίοδο με ιδίους πόρους να υλοποιήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ. Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου η επιχορήγηση δράσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το Όρος Αιγάλεω να μείνει για τον επόμενο χρόνο έρμαιο στις ορέξεις των παράνομων υλοτόμων, καθώς ο ΠΕΣΥΔΑΠ δεν μπορεί να αναλάβει ξανά το οικονομικό βάρος».