Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 13:41

Καλή χημεία μεταξύ ηγεσίας Υπουργείου και ΠΕΣΥΔΑΠ

Παρέμβαση για την διαχείριση των αδέσποτων

Εντείνονται οι επαφές που πραγματοποιούνται από την ηγετική ομάδα του ΠΕΣΥΔΑΠ, προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Μετά από σειρά συναντήσεων με τον Α' Αντιπροέδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Τραγάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρη Καλογερόπουλο, την Τρίτη 23.10.2012, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στην αναλυτική και ειλικρινή συζήτηση, που εκτυλίχθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στη σχέση Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την υποστήριξη δράσεων φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και το μέλος της Ε.Ε. Δημοσθένης Σταματάτος ενημέρωσαν διεξοδικά τον Υπουργό, για την υφιστάμενη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας, παρατηρείται, δυστυχώς μεγάλη καθυστέρηση από μεριάς του ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα την απώλεια των πόρων, που προορίζονται για την επιχορήγηση δράσεων περίθαλψης για τα τρία τελευταία χρόνια. Επίσης, ανέλυσαν το σύνθετο πλαίσιο της εκταμίευσης, το οποίο προβλέπει την εμπλοκή, με πληθώρα συναρμοδιοτήτων, διαφόρων δημοσίων φορέων και ιδιαίτερα απαιτητικές, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων ενώ παρατηρείται έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Χαρακόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα εξεταστούν όλοι οι πιθανοί τρόποι για τη γρήγορη επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την επιχορήγηση δράσεων περίθαλψης και της εν γένει διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Επίσης, ζήτησε να του δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση του Ν.4039/2012. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ, ώστε να δει το κοινωνικό έργου που επιτελείται, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τόνισε ότι: «Οι Αυτοδιοικητικοί φορείς που σηκώνουμε το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων βρισκόμαστε σε καθεστώς ομηρίας. Από την μία ? σε αντίθεση με όσα ρητά ορίζει ο νομοθέτης ? δεν χρηματοδοτούνται οι δράσεις που υλοποιούμε. Από την άλλη, οδηγούνται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για παράβαση καθήκοντος στην διαχείριση των αδέσποτων. Αισιοδοξούμε ότι μετά την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό, θα δοθεί λύση ? έστω και την ύστατη στιγμή ? ώστε να εκταμιευθούν τουλάχιστον οι αναλογούντες πόροι για τις δράσεις του 2011. Παράλληλα, εντείνουμε τις επαφές με τους αρμόδιους Εισαγγελείς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

Στην σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο γ.γ. του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης.