Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 14:40

Προτεραιότητα τα αδέσποτα ζώα

Σήμα κινδύνου των ΠΕΣΥΔΑΠ και ΣΥΠΠΑΖΑΘ προς τον Υπουργό


Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα βάρη που αυτή αναλαμβάνει, αναπτύσσοντας δράσεις φροντίδας και περίθαλψης των αδέσποτων, πιστοποιείται μόνο με την συνεπή και συνεχή συνδρομή της κεντρικής διοίκησης.

Αυτό ήταν το απόσταγμα της συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαφτσαρή και των Προέδρων του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας ? Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και του Σύνδεσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) κ. Σταύρου Ζαμπέτογλου.

Η θεσμική παρέμβαση των δυο μεγαλύτερων Αυτοδιοικητικών φορέων της Επικράτειας, που έχουν εντάξει στον κατάλογο των υπηρεσιών τους την εφαρμογή προγραμμάτων ορθολογικής διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, έγκειται στο γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε αδιέξοδο με την ακολουθούμενη πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. Το γεγονός ότι οι δράσεις περίθαλψης δεν επιχορηγούνται για τα τρία τελευταία χρόνια από το Υπουργείο ? καταστρατηγώντας με αυτόν τον τρόπο όσα ρητά περιγράφει ο νομοθέτης στους Ν. 3170/2003 και 4039/2012 ? έχει φέρει σε απόγνωση τους Αυτοδιοικητικούς φορείς, που επωμίζονται με την ευθύνη της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων. Η παρατεταμένη αδυναμία του Υπουργείου να αποδώσει ? ως οφείλει ? τους αναλογούντες πόρους, μεταφράζεται σε έλλειψη φαρμάκων, νοσηλευτικών αναλωσίμων και τροφίμων, καθώς και άρνηση παροχής υπηρεσιών από τους κτηνιάτρους οι οποίοι είναι ανεξόφλητοι για χρόνια.

Ο Υπουργός κατά την διάρκεια των συζητήσεων, αφού αναγνώρισε το ουσιαστικό κοινωνικό έργο που επιτελείται από τους δυο φορείς, παραδέχθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε για την επίλυσή του.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Έχουμε αναπτύξει επικοινωνία με τους αρμόδιους Εισαγγελείς για τα ζώα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Δεν είναι δυνατόν από την μια να γίνονται εκπτώσεις στις υποχρεώσεις του Υπουργείου και να υπονομεύεται το οικονομικό σκέλος της κείμενης νομοθεσίας και από την άλλη να οδηγούνται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου αιρετοί της Αυτοδιοίκησης για παράβαση καθήκοντος στην διαχείριση των αδέσποτων Πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα ο νόμος».

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ Σταύρος Ζαμπέτογλου σημείωσε ότι: «Πρέπει να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη λειτουργία Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι αναγκαίο να ανταποκριθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο πάγιο αίτημα των πολιτών για ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων της περιοχής».

Στην σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο γ.γ. του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης.

Σχετικά Άρθρα