Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 14:11

Καθαρισμός με καύσωνα από ΠΕΣΥΔΑΠ και δήμους μέλη του

Καθαρισμός με καύσωνα από ΠΕΣΥΔΑΠ και δήμους μέλη του.

Πρωτοφανής σε μέγεθος επιχείρηση καθαρισμού των δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω και της Λεωφόρου Σχιστού πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 14.07.2012 κάτω από δύσκολες συνθήκες καύσωνα από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά σε συνεργασία των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου ? Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Περάματος και Αγ. Βαρβάρας και το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού. Για ακόμα μία φορά ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι δήμοι μέλη του, λόγω της επικινδυνότητας της ξηροθερμικής περιόδου ανέλαβαν ενεργό δράση προκειμένου να αναπληρώσουν την ανυπαρξία και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων.
Για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που παρουσίαζε η περιοχή, συμμετείχαν πολλά χωματουργικά μηχανήματα (περισσότερα από είκοσι (20) βαριά φορτηγά, τέσσερεις (4) βαρέως τύπου αρθρωτοί φορτωτές, πέντε (5) σκαπτικοί εκσκαφείς (GCB), φορτηγά με αρπάγες), πολλά ανοικτά φορτηγά των Δήμων και υδροφόρες, όλα επανδρωμένα με το κατάλληλο προσωπικό, τα οποία μετέφεραν στον ΧΥΤΑ Λιοσίων εκατοντάδες τόνους κάθε είδους αποβλήτων.
Επικεφαλής της δράσης ήταν ο ΠΕΣΥΔΑΠ, που χρηματοδότησε την μίσθωση των βαρέων μηχανημάτων, με την παρουσία προσωπικού και πυροφυλάκων κατάλληλα εξοπλισμένων, ενώ οι συνεργαζόμενοι Δήμοι συμμετείχαν με προσωπικό και εξοπλισμό από τις Υπηρεσίες Πρασίνου, Καθαριότητας. Επίσης μέρος στην επιχείρηση έλαβε κλιμάκιο του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού καθώς και πλήθος εθελοντών ενώ υπήρχε ισχυρή παρουσία της Τροχαίας και της δημοτικής αστυνομίας Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας. Χορηγός επικοινωνίας της δράσης ήταν ο ΣΚΑΪ.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, δόθηκε προτεραιότητα στην πυροπροστασία του δασικού οικοσυστήματος του όρους Αιγάλεω, στην προστασία της δημόσιας υγείας από τις ανοικτές χωματερές στις οποίες είχαν μετατραπεί οι χώροι στάθμευσής της λεωφόρου Σχιστού, στην πρόληψη ατυχημάτων, καθώς και στην αποκατάσταση της εικόνας που αποκομίζουν οι διερχόμενοι. Οι επιμέρους δράσεις εστίασαν στον καθαρισμό των δασικών δρόμων του όρους Αιγάλεω και των χώρων στάθμευσης της Λεωφόρου Σχιστού αφού δεδομένης και της θέσης τους (χώροι δίχως συστηματική παρακολούθηση) δίνουν την ευκαιρία σε ασυνείδητους να απορρίπτουν συνεχώς πάσης φύσεως απόβλητα, υλικά κατεδαφίσεων και διάφορες ύποπτες ουσίες.
Επιπλέον για πρώτη φορά κατεδαφίστηκαν παράνομες κατασκευές σε δημόσιους χώρους στάθμευσης.
Πέραν του καθαρισμού παροδίως της Λεωφόρου Σχιστού, ο ΠΕΣΥΔΑΠ με απόφασή του έλαβε μια ακόμα κρίσιμη πρωτοβουλία, προκειμένου να περιορίσει την επαναληψιμότητα εναπόθεσης κάθε είδους αποβλήτων στους εν λόγω χώρους. Για το λόγο αυτό, συνεργεία του ΠΕΣΥΔΑΠ, μετά το καθαρισμό των χώρων στάθμευσης της Λ. Σχιστού τοποθέτησαν τσιμεντένια μπλοκ και απέκλεισαν μόνιμα τις εισόδους και εξόδους των χώρων στάθμευσης, τα οποία στη συνέχεια για λόγους ασφαλείας σήμαναν με ειδική φωσφορίζουσα βαφή.

Την όλη επιχείρηση παρακολούθησαν επιτόπου οι δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λ. Τζανής, Χαϊδαρίου Δ. Μαραβέλιας, Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης, Περάματος Π. Ζουμπούλης, Κορυδαλλού Σ. Κασιμάτης και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης που συντόνιζε την δράση.

Με το πέρας των εργασιών καθαρισμού ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ αφού ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους και των δήμων ? μελών του όλους τους εργαζόμενους, εθελοντές, τον ΕΔΣΝΑ, την ΕΛ.ΑΣ αλλά και το ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού για την πολύτιμη παρουσία και συμβολή τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, υπογράμμισε ότι : «Παρά τον καύσωνα, τη σκόνη και τη δυσοσμία, η παρουσία όλων μας στη σημερινή επιχείρηση έδειξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι της παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί έστω και μειωμένα τα απαραίτητα χρήματα στους δήμους. Η σημερινή δράση είναι η πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων πυροπροστασίας του όρους Αιγάλεω και καθαρισμού του αστικού περιβάλλοντος.».
Στην επιχείρηση ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Θ. Βασιλάκος και Περάματος Σπ. Παρασκευάς, ο δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού Ν. Νικολεουσάκος και εθελοντές από την Ε.Δ.Ο.Κ.