Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 18:00

Έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας Κύριος Παναγιώτης Μίλησης

 
Ο αγαπημένος μας Κύριος Παναγιώτης Μίλησης έφυγε.
 
Ο  ευπατρίδης φίλος μας, ο άξιος πολιτικός μηχανικός, ο σύμβουλος μας, το στήριγμα μας στα δύσκολα, ο ανιδιοτελής εθελοντής, ο πεισματάρης μαχητής του περιβάλλοντος, ο αιώνιος έφηβος, ο πάντα χαμογελαστός και ευγενής Κύριος Παναγιώτης δεν θα ξανάρθει στο γραφείο του στον ΠΕΣΥΔΑΠ.
Όλοι στον ΠΕΣΥΔΑΠ, εργαζόμενοι και διοίκηση, συμμετέχουμε στο βαρύ πένθος της οικογένειας του.
Θα τον θυμόμαστε με πολύ πολύ αγάπη και σεβασμό. 
Γιατί ήταν μοναδικός ο Κύριος Παναγιώτης μας!
 
Ποιός ήταν.
Πριν 8 χρόνια περίπου, και ενώ ήταν ήδη σε ηλικία γύρω στα 80, εμφανίστηκε και ζήτησε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως πολιτικός μηχανικός στον ΠΕΣΥΔΑΠ.  
Μου φάνηκε απίστευτο ότι ένας τέτοιος άνθρωπος με τόσο βαρύ βιογραφικό, ανάμεσα στα άλλα ήταν ένας από τους αρχιμηχανικούς του φράγματος του Στράτου στον Αχελώο,  αντί της ήρεμης ζωής του συνταξιούχου, προτίμησε να συμμετέχει  στον καθημερινό αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ζήτησε να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού με ραδιενεργά απόβλητα, που τότε βρισκόμαστε στην Γ' φάση. 
Με απόφαση μου ορίστηκε ως άμισθος τεχνικός σύμβουλος του ΠΕΣΥΔΑΠ. Από τότε συμμετείχε   σε όλες τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικου Συμβουλίου, εκτός από το διάστημα της ασθένειας του.
Με τις γνώσεις του, την εμπειρία του και το κύρος του αγωνίστηκε με αυταπάρνηση ενάντια στην άθλια κρατική γραφειοκρατία και τη διαπλοκή της με συμφέροντα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση ενός έργου κοινής ωφέλειας που θα έκλεινε μια από τις χειρότερες πληγές του λεκανοπεδίου και θα προστάτευε την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Αντιμετώπιζε με υπομονή,  στωικότητα και σταθερότητα  την αδιάφορη έως και εχθρική συμπεριφορά τους που σχεδόν όλοι μας ξέρουμε.
Απαιτούσε την καλύτερη εκτέλεση του έργου και επέβλεπε προσωπικά τη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούσαν στο έργο.
Είναι χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του και απίστευτο για την ηλικία του ότι σκαρφάλωνε σαν έφηβος στη καρότσα των τεράστιων τετραξονικών χωματουργικών φορτηγών για να ελέγξει ο ίδιος τη ποιότητα των χωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. 
Αυτό του στοίχισε ένα κάταγμα του ισχίου στην ηλικία των 85 ετών που το ξεπέρασε με αξιοθαύμαστη αντοχή και καρτερία.
Τιμώντας τη  μνήμη του Παναγιώτη Μίληση και σε ένδειξη αναγνώρισης της πραγματικά πολύτιμης προσφοράς του, εκτός των άλλων,  θα δώσουμε το όνομα  του στο έργο της αποκατάστασης της Δ', και τελευταίας, φάσης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ που αυτές τις ημέρες ξεκίνησε, που τόσο πάλεψε γιαυτό και που τόσο ήθελε να δει ολοκληρωμένο αλλά δε πρόλαβε..