Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 14:18

Νέα συνάντηση Δριβελέγκα - ΠΕΣΥΔΑΠ

Αναγνώριση των μοναδικών υπηρεσιών του ΔΙΚΕΠΑΖ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε θεματική σύσκεψη για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων μεταξύ αντιπροσωπείας του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Δριβελέγκα. Το συνεχές των επαφών με αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, που πραγματοποιείται συστηματικά και στοχευμένα, σε συνδυασμό με την καλή πρακτική και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή των επιταγών του Ν. 3170/2003, παγιώνει την αντίληψη ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ αποτελεί την φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης εξέφρασε την απογοήτευσή για την υπηρεσιακή ολιγωρία που παρατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - παρά τον υποδειγματικό συντονισμό της ηγεσίας του Υπουργείου - στην εκταμίευση των ποσών που αναλογούν στους ΟΤΑ για δράσεις περίθαλψης αδέσποτων ζώων σύμφωνα με το Ν. 3170/2003.

Από την μεριά του ο Υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα βιωσιμότητας που προκύπτει από την συγκεκριμένη αστοχία και έδωσε οδηγίες σε υπηρεσιακούς παράγοντες για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην συνέχεια, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η εφαρμογή του Ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ βεβαίωσε για την υπηρεσιακή ετοιμότητα του ΔΙΚΕΠΑΖ, ενώ εξέφρασε την ανάγκη εκλαΐκευσης των επιταγών του νέου νόμου. Για τον λόγο αυτό, απεύθυνε πρόσκληση στον Υφυπουργό για συμμετοχή του ιδίου ή εκπροσώπου του Υπουργείου στην ημερίδα με θέμα «Ο Νέος Ν. 4039/2012 ? Η προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που συνδιοργανώνει ο ΠΕΣΥΔΑΠ με το Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη στις 21.03.2012.

Αμέσως με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γοτυρδομιχάλης τόνισε ότι «Παρά την δύσκολη συγκυρία προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Το έργο μας επιβαρύνεται, μιας και η οικονομική κρίση έχει αντίκτυπο και στον πληθυσμό των αδέσποτων, καθώς ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς τα εγκαταλείπουν, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο Υφυπουργός έχει εικόνα για το έργο που επιτελείται και για τον λόγο αυτό ενεργεί ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο συνεννόησης και πλέον ευελπιστούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τους νόμους.»